4de GRAAD - specialisatie
(18+)De 4de graad kiezen leerlingen vanaf 18 jaar voor een optie zoals schilderen of keramiek waarbij ze gedurende vijf jaar worden ondergedompeld in de gekozen optie. De 4de graad is er zowel voor de beginner als de gevorderde leerling. Er is ook telkens Specialisatie mogelijk, mits toelating. Een opleiding Specialisatie duurt 2 jaar.

Vanaf het academiejaar 2018-2019 bieden we naast de gevestigde waarden 2 nieuwe opties aan; 'levend model' en 'crossover atelier'.

We zetten even alles op een rijtje:
De opties tekenen, schilderen, graffiekkunst en fotokunst zijn tweedimensionaal gericht en worden vanaf het academiejaar 2018-2019 aangevuld met de optie '
levend model'
In de opties keramiek, beeldhouwen & ruimtelijke kunst, gaan we voornamelijk ruimtelijk te werk.
In het '
crossover-atelier' bekwaam je je in een optie naar keuze, gecombineerd met een eerste optie die je reeds onder de knie hebt.
Naast het praktijkgerichte atelier wordt je artistieke blik gevoed door het vak 
kunst en cultuur. In het 1ste en 2de jaar is dit een verplicht vak voor alle opties.
Meer details over alle opties vind je op deze website, elke optie heeft haar pagina.

De lesmomenten voor de vierde graad en specialisatie
zaterdagvoormiddag 9u - 12u30
zaterdagnamiddag 13u30 - 17u00
woensdag en donderdagnamiddag 13u30 - 17u00
dinsdag-, woensdag- en donderdagavond 18u00 - 21u30


Algemeen vierde graad.
In alle opties gaat de aandacht uit naar de ontwikkeling van jouw persoonlijke beeldtaal, en dit volgens je eigen tempo en ambitie. Het proces wordt hoog in het vaandel gedragen en is belangrijk om tot de realisatie van persoonlijk werk te komen. In de eerste jaren van de 4de graad start je met het aanleren van technieken en vaardigheden door middel van specifieke opdrachten om op eigen tempo naar een autonome beeldtaal te evolueren.
Naast de effectieve opdrachten in de ateliers maak je ook kennis met actuele kunst door bezoeken aan tentoonstellingen en ateliers, studiereizen, lezingen en workshops met gastdocenten.
Het verplichte vak kunst en cultuur tijdens de eerste 2 jaren van de vierde graad geeft inzicht in de kunst van vroeger en nu.
De
4de graad bestrijkt 5 studiejaren van 8 lestijden per week of van 10 studiejaren van 4 lestijden. In het 5de jaar presenteer je voor het eerst je werk aan een externe jury.
Wil je na de 4de graad specialiseren in een jouw optie dan kan dit mits toelating in de specialisatie.
In de specialisatie krijg je 8u les per week. Het verplichte vak kunst en cultuur in het 1ste jaar en het vak digitale beeldbewerking in het 2de jaar vormen een excellente meerwaarde om jouw werk op een hoger niveau te tillen. In het 2de jaar van de specialisatie krijg je de kans om jouw werk voor te leggen aan een externe jury.